Traumacenter Belgium

Supervisie

Supervisie heeft als doel de professionele ontwikkeling van de supervisee te faciliteren, ongeacht hun ervaringsniveau, met het oog op het verbeteren van therapieresultaten bij hun cliënten (Ellis & Landany).

Er bestaan 6 soorten supervisie. 

Individuele supervisie is een één-op-één leer- en ontwikkelingsproces tussen een supervisee en een supervisor. Het doel van individuele supervisie is om de professionele groei, zelfreflectie en vaardigheden van de supervisee te bevorderen. Tijdens de sessies bespreekt de supervisee casussen, persoonlijke uitdagingen en professionele vraagstukken uit de praktijk. De supervisor biedt hierbij ondersteuning, begeleiding, en gerichte feedback. Individuele supervisie biedt maatwerkondersteuning die is afgestemd op de specifieke leerbehoeften en professionele doelen van de supervisee.

Een groep supervisees komt regelmatig bijeen onder begeleiding van een aangewezen supervisor. Het doel van deze bijeenkomsten is het bewaken en verbeteren van de kwaliteit van het werk van de supervisees, evenals het verdiepen van hun zelfinzicht als professional. Daarnaast wordt hun begrip van de cliënten waarmee ze werken en van dienstverlening in bredere zin versterkt. De supervisees worden in het behalen van deze doelen ondersteund door hun supervisor en door de waardevolle feedback die voortkomt uit hun onderlinge interacties.

Bij online supervisie vinden de supervisiesessies plaats via digitale communicatiemiddelen, zoals videobellen, chat of gespecialiseerde online platforms. Deze vorm van supervisie biedt dezelfde doelen en functies als traditionele face-to-face supervisie, maar maakt gebruik van technologie om afstand en tijdsbarrières te overbruggen.

Een gestructureerd, gelijkwaardig overleg tussen collega’s of vakgenoten waarbij ervaringen, vraagstukken en casussen uit de praktijk worden besproken. Het doel is gezamenlijk reflecteren, leren van elkaar en oplossingen vinden. Er is een gelijkwaardige, collegiale reflectie en casusbespreking. Gericht op het samen zoeken naar oplossingen voor casuïstiek of professionele dilemma's vanuit een gelijkwaardige uitwisseling van ervaringen.

Bij live supervisie is de supervisor direct aanwezig tijdens een sessie tussen de behandelaar en de cliënt. De therapeut bevindt zich in de therapieruimte en voert het gesprek, terwijl de supervisor observeert en, indien nodig, ingrijpt. Onderzoek toont aan dat interventies van de supervisor, zolang ze niet te frequent zijn en plaatsvinden op een samenwerkingsgerichte manier binnen een vooraf duidelijk afgesproken kader, geen negatieve invloed hebben op het therapeutische proces. Evenmin leiden dergelijke onderbrekingen tot verhoogde angst bij de therapeut of supervisee (Champe & Klest, 2003).

Experiëntiële supervisie is een ervaringsgerichte vorm van supervisie waarbij de nadruk ligt op directe, persoonlijke ervaring en reflectie als kern van het leerproces. De supervisee wordt actief betrokken bij oefeningen, rollenspellen of andere interventies die directe emoties, gedachten en gedragingen oproepen. Deze aanpak stelt de supervisee in staat om diepgaand inzicht te krijgen in zowel hun eigen professionele rol als hun persoonlijke processen die van invloed kunnen zijn op hun werk.
Experiëntiële supervisie is vooral effectief in beroepen waar de relatie tussen professional en cliënt centraal staat. Het is een krachtige methode voor professionals die niet alleen hun technische vaardigheden willen verbeteren, maar ook dieper inzicht willen krijgen in hun eigen emotionele en relationele dynamiek.