Traumacenter Belgium

Traumatherapie voor koppels

Relatietherapie is de meest geaccepteerde methode voor het verminderen van relationele onrust en het verbeteren van de relatiekwaliteit waarbij een breed scala van specifieke relationele disfuncties en individuele emotionele en fysieke gezondheidsproblemen, worden aangepakt.

Traumatherapie voor koppels is erop gericht om stabilisatie, veiligheid en effectieve conflicthantering als uitgangspunt te nemen voor het herstelproces. In deze veilige context wordt gewerkt aan het opbouwen van wederzijdse gevoeligheid, waarbij partners leren emoties beter te reguleren en mentaliserende vaardigheden te ontwikkelen. Dit geeft hen niet alleen de mogelijkheid om hun eigen gevoelens en reacties beter te begrijpen, maar ook die van hun partner.

Bovendien heeft de therapie tot doel het herstel van vertrouwen en intimiteit, waarbij emotionele en fysieke verbondenheid centraal staan. Een belangrijk doel is ook het verbeteren van de communicatie, zodat beide partners zich gehoord, begrepen en gewaardeerd voelen tijdens hun interacties. (Gusenkov, 2024).

Relatietherapie

De vier belangrijke fasen

Developmental Couple Therapy for Complex Trauma (DCTCT)(MacIntosh, 2019).

Fase 1: Psycho-educatie

Begrip en empathie
Binnen deze fase ligt de nadruk op het vergroten van kennis over trauma, de gevolgen ervan op individuen en relaties, en hoe beide partners hierop kunnen reageren. Begrip en empathie zijn cruciale doelen in deze fase, aangezien ze een basis leggen voor verdere samenwerking en communicatie.

Fase 2: Capaciteitsopbouw in de context van de gehechtheidsrelatie

Verbeter de communicatie
Binnen deze fase leert het koppel praktische vaardigheden om effectiever te communiceren. Dit kunnen technieken zijn als actief luisteren, je gevoelens en behoeften leren uiten.

Fase 3: Gehechtheidsgerichte dyadische verwerking

Samen omgaan met symptomen
Binnen deze fase werken beide partners samen om effectief om te gaan met de symptomen van trauma, zoals angst, vermijding, of prikkelbaarheid. Dit kan inhouden dat je triggers identificeert en strategieën ontwikkelt om ermee om te gaan. Er worden technieken aangeboden om de traumasymptomen op afstand te houden. Door deze uitdagingen als een team aan te gaan, verminder je niet alleen de impact van trauma gevolgen op je relatie, maar versterk je ook de band door gedeelde ervaringen en wederzijdse steun.

Fase 4: Consolidatie:

Meer zelfbewustzijn opbouwen
Binnen de consolidatiefase reflecteren partners op hun persoonlijke groei en de ontwikkeling van hun relatie gedurende het therapieproces. Zelfbewustzijn wordt versterkt door inzicht in persoonlijke triggers, emoties en reacties. Een groter zelfbewustzijn kan leiden tot meer doordachte interacties en een beter begrip van hoe jullie beiden bijdragen aan de dynamiek van de relatie.
Herstel vertrouwen en intimiteit
Hier wordt gefocust op het heropbouwen van emotionele en fysieke nabijheid en het versterken van een liefdevolle relatieband.