Traumacenter Belgium

Principes van traumageïnformeerde zorg

Trauma-geïnformeerde zorg staat voor een verschuiving in perspectief van de vraag “Wat is er mis met jou?” naar “Wat is er met jou gebeurd?”.

Deze benadering van therapie en zorg is afgestemd op het inzicht dat veel mensen traumatische gebeurtenissen hebben meegemaakt en dat deze ervaringen hun gezondheid en gedrag kunnen beïnvloeden.

Veiligheid en betrouwbaarheid

Het creëren van een veilige omgeving is van het grootste belang bij traumagerichte zorg. Het helpt cliënten zich veilig genoeg te voelen om zich open te stellen en volledig deel te nemen aan het therapeutische proces. Vertrouwen scheppen is net zo belangrijk, omdat veel getraumatiseerde mensen verraad hebben ervaren of in situaties hebben verkeerd waarin hun vertrouwen werd geschonden.

Keuze, samenwerking en empowerment

Traumaslachtoffers voelen vaak een gebrek aan controle over hun leven. Een trauma geïnformeerde benadering legt de nadruk op het bieden van keuzes en het samenwerken met cliënten aan hun behandelplannen, waardoor ze meer zeggenschap krijgen over hun eigen genezing. Door cliënten te betrekken bij het besluitvormingsproces valideren therapeuten de autonomie van cliënten en bevorderen ze een gevoel van zelfredzaamheid.

Culturele, historische en genderoverwegingen

Het begrijpen en respecteren van de culturele, historische en genderachtergronden van cliënten is cruciaal in trauma-geïnformeerde zorg. Een adequate behandeling houdt rekening met deze aspecten en biedt zorg die gevoelig is voor de volledige achtergrond en identiteit van cliënten.

Trauma-geïnformeerde zorg draait om het creëren van een omgeving waarin het individu zich begrepen en gesteund voelt. Door ervoor te zorgen dat de behandeling zich bewust is van deze principes, creëren therapeuten een solide basis van waaruit genezing kan beginnen.

Belang van een therapeutische alliantie opbouwen

Een therapeutische alliantie verwijst naar de werkrelatie tussen een therapeut en een cliënt en wordt beschouwd als een van de belangrijkste voorspellers voor succes in therapie. Deze alliantie bestaat uit drie kerncomponenten. De eerste is de opbouw van een affectieve band dat verwijst naar de emotionele connectie, het vertrouwen en de wederzijdse waardering tussen de therapeut en de cliënt. Een tweede component is de overeenstemming over doelen waarbij de therapeut en cliënt het moeten eens zijn over de doelstellingen van de therapie. Ten slotte dient er een overeenstemming over de specifieke activiteiten, oefeningen of stappen die in therapie worden ondernomen om de doelen te bereiken.

Een sterke therapeutische alliantie heeft een authentiek en oprechte therapeut nodig over die zich flexibel kan opstellen ten aanzien  van de noden van de cliënt. De therapeut toont oprechte interesse en aandacht voor wat de cliënt deelt.

Een sterke therapeutische alliantie biedt een veilige basis voor open communicatie, samenwerking en effectieve therapie.